Vzdelávanie

Európa napreduje s biologickými riešeniami pre udržateľnú budúcnosť

europe-advancing-with-biosolutions-for-a-sustainable-future

Biosolutions sa objavujú ako silní spojenci v ceste Európy k udržateľnosti, odolnosti a globálnej konkurencieschopnosti. Využitím prírodných nástrojov tento sektor ponúka revolučné prístupy k zabezpečeniu zelenejšej a udržateľnejšej budúcnosti, od vytvárania udržateľnejších potravinových systémov prostredníctvom fermentácie až po rozširovanie priemyselných procesov s enzýmami pre efektivitu a zachovanie zdrojov.

Použitie biosolutions presahuje oblasť farmaceutík, dotýka sa obnoviteľnej energie, priemyselných riešení na báze biomasy a poľnohospodárstva. Príkladom v poľnohospodárstve sú inovatívne úpravy osiva ako Poncho® Votivo® 2.0 od spoločnosti BASF, ktoré využívajú prospešné baktérie na zvýšenie ochrany plodín a celkového zdravia rastlín, čo odráža širšiu úlohu sektora pri podpore udržateľnosti prostredníctvom prírodou inšpirovaných prístupov.

Potenciálny ekonomický dopad biosolutions je značný, pričom predpokladaná hodnota trhu stúpa z €240 miliárd v roku 2020 na €640 miliárd do roku 2030. Tento rast nielen zdôrazňuje ekonomické príležitosti pre Európu, ale aj podčiarkuje dôležitosť biosolutions v stratégiách kontinentu pre udržateľnosť a odolnosť.

Technológie umelej inteligencie (AI) a strojového učenia (ML) urýchľujú bio-revolúciu, transformujú biotechnologický výskum a inovácie. Tieto technológie umožňujú efektívnejšie procesy pri vývoji liekov, optimalizujú chemické zlúčeniny a zlepšujú klinické skúšky, čím pozicionujú Európu na čele globálneho vývoja biosolutions.

Strategická integrácia biosolutions je nevyhnutná pre dosiahnutie environmentálnych cieľov Európy a riešenie výziev ako nedostatok potravín a krmív. Inovácie ako biocement od spoločnosti Biomason ukazujú, ako môžu biosolutions znížiť závislosť na fosílnych materiáloch a minimalizovať environmentálny dopad naprieč sektormi vrátane stavebníctva.

Navyše, nové genomické techniky (NGTs) predstavujú krok vpred v poľnohospodárstve, ponúkajú presnosť a efektivitu pri vývoji vylepšených odrôd rastlín s vyššou odolnosťou voči zmene klímy a zníženou potrebou chemických vstupov. NGTs ilustrujú transformačný potenciál biosolutions na prestavbu výroby potravín, prispievajúc k potravinovej bezpečnosti a udržateľnému rozvoju Európy.

Záver

Na záver, sektor biosolutions predstavuje základ pre udržateľnú budúcnosť Európy, spájajúc inováciu s múdrosťou prírody na riešenie dnešných výziev a zároveň raziac cestu pre odolnejší a zelenší zajtrajšok.